Met dit 15-minuten recept voor gebakken zalm, maak je een heerlijke en boterige zalm, met een korstje aan de buitenkant, krokante huid, en een kruidige citroen botersaus.
Gegrilde zalm is geweldig als je je zalm op een BBQ wilt garen, maar gebakken zalm is de beste manier om er een krokant korstje op te krijgen. En als je het zat bent om zalm te verprutsen, dan is dit recept echt iets voor jou! Ik laat je zien hoe je zalm perfect dichtschroeit, zodat hij boterzacht en vochtig is van binnen, een korstje heeft aan de buitenkant, en klaar is in slechts enkele minuten.
Soorten zalm
Er zijn zeven soorten zalm; dit recept werkt met alle soorten, maar hoe beter de kwaliteit van je vis, hoe beter het resultaat.
- Koningszalm, ook wel Chinook genoemd, staat bekend als de beste zalm en heeft een hoog vetgehalte. Het is mijn top keuze voor het aanbraden van zalm.
- Coho zalm, ook wel zilveren zalm genoemd, heeft helder rozerood vlees. Dit is mijn tweede favoriet.
- Roze zalm heeft – je raadt het al – lichtroze vlees! Hij heeft ook minder vet, maar is nog steeds zeer delicaat.
- Sockeye zalm is helderrood van kleur en heeft een sterkere smaak.
- Atlantische zalm is altijd gekweekt en heeft een mildere vissmaak.
- Chum zalm is een kleinere vis en wordt meestal in blikjes verkocht.

Met huid of zonder huid: Ik raad ten zeerste aan om zalm met de huid in de pan te bakken, dit beschermt het vlees tegen overbakken, maakt het omdraaien gemakkelijker en resulteert in een smaakvolle gebakken vis. Plus, de krokante huid is heerlijk! Als je er geen fan van bent, dan kun je het vel er altijd na het koken nog afhalen.
Ontschubd vs. niet ontschubd: Winkels en visverkopers verwijderen vaak de schubben voor je, maar als ze dat niet het geval is, gebruik dan een mes om ze er voorzichtig af te schrapen.
Gekweekt vs. wild gevangen: Ik raad wilde zalm aan als je het kunt krijgen, onder andere vanwege de voedingswaardes. Maar vanuit het oogpunt van dit recept is beide geschikt en kun je zelf beslissen wat voor jou het beste is.
Keto Gebakken Zalm
Ingrediënten
- 2 stuks zalmfilet
- 15 gr zwarte peper & zout
- 15 ml olijfolie
- 100 gr gezouten boter
- 25 ml citroensap
- 4 teentjes knoflook fijngehakt
- 15 gr verse dille fijngehakt
- 15 gr verse peterselie fijngehakt
Bereiding
- Meng in een kleine kom de boter, het citroensap, de knoflook, de dille en de peterselie. Zet apart.
- Dep de zalmfilets met keukenpapier helemaal droog – zo worden ze gelijkmatig bruin.
- Verhit de olijfolie in een grote pan met antiaanbaklaag en een zware bodem gedurende 2 minuten op middelhoog vuur, tot het glinstert en heet is.1
- Zodra de pan heet is, vlak voordat je klaar bent om de zalm dicht te schroeien, kruidt je beide kanten met zeezout en zwarte peper.Leg de filets in de pan, met de huid naar beneden. Gebruik een spatel om elke filet de eerste 10 seconden na het in de pan leggen aan te drukken, om omkrullen te voorkomen. Schroei zonder te bewegen 5-6 minuten; alleen de bovenkant zal nog niet helemaal gaar zijn.
- Gebruik de spatel om de zalmfilets om te draaien. Voeg onmiddellijk het kruidenbotermengsel toe aan de pan in de buurt van (maar niet bovenop) de zalm. Bak de zalm ongeveer 1 minuut, roer de boter rond de zalm terwijl deze smelt, maar zonder de zalm te bewegen, totdat de geschroeide zalm de gewenste garing heeft.2
- Draai de zalm om en schep de citroenbotersaus erover. Haal de zalm vervolgens uit de pan om te voorkomen dat hij te ver doorbakt.
