Met dit 15-minuten recept voor gebakken zalm, maak je een heerlijke en boterige zalm, met een korstje aan de buitenkant, krokante huid, en een kruidige citroen botersaus.
Ingrediënten
2stukszalmfilet
15grzwarte peper & zout
15mlolijfolie
100grgezouten boter
25mlcitroensap
4teentjesknoflookfijngehakt
15grverse dillefijngehakt
15grverse peterseliefijngehakt
Bereiding
Meng in een kleine kom de boter, het citroensap, de knoflook, de dille en de peterselie. Zet apart.
Dep de zalmfilets met keukenpapier helemaal droog - zo worden ze gelijkmatig bruin.
Verhit de olijfolie in een grote pan met antiaanbaklaag en een zware bodem gedurende 2 minuten op middelhoog vuur, tot het glinstert en heet is.1
Zodra de pan heet is, vlak voordat je klaar bent om de zalm dicht te schroeien, kruidt je beide kanten met zeezout en zwarte peper.Leg de filets in de pan, met de huid naar beneden. Gebruik een spatel om elke filet de eerste 10 seconden na het in de pan leggen aan te drukken, om omkrullen te voorkomen. Schroei zonder te bewegen 5-6 minuten; alleen de bovenkant zal nog niet helemaal gaar zijn.
Gebruik de spatel om de zalmfilets om te draaien. Voeg onmiddellijk het kruidenbotermengsel toe aan de pan in de buurt van (maar niet bovenop) de zalm. Bak de zalm ongeveer 1 minuut, roer de boter rond de zalm terwijl deze smelt, maar zonder de zalm te bewegen, totdat de geschroeide zalm de gewenste garing heeft.2
Draai de zalm om en schep de citroenbotersaus erover. Haal de zalm vervolgens uit de pan om te voorkomen dat hij te ver doorbakt.
Tips:1Je kunt testen of het heet genoeg is door een druppel water in de pan te doen; als het sist, is de pan klaar voor de vis. 2Je kunt dit aan de hand van temperatuur van de vis ook sturen: 50°C voor medium gebakken, 55°C voor medium done gebakken of 60°C voor doorbakken.Voedingswaarde per portie (1/2 recept): Totaal koolhydraten: 3,4 gram | vezels: 0,6 gram | netto koolhydraten: 2,8 gram | eiwitten: 30,4 gram | Vetten: 75,4 gram, waarvan verzadigd: 33,5 gram | Energie 800 kcal