C

Carrot Cake met Walnoten

De Suikervrije Oom - Carrot Cake met Walnoten

Carrot cake, oftewel worteltaart, heeft de afgelopen jaren veel aan populariteit gewonnen. We zouden haast wel kunnen zeggen dat deze Amerikaanse carrot cake met walnoten, de nieuwe red velvet cake is. Zacht, smeuïg en smaakvol – wie houdt er niet van worteltaart? Vooral als hij gegarneerd is met een rijke roomkaasfrosting. Dit veelgevraagde recept is gemakkelijk naar smaak aan te passen. Ik heb walnoten en kokos gebruikt, maar je kunt elke combinatie van toevoegingen gebruiken die je lekker vindt!

Het originele recept voor deze keto worteltaart bevatte in eerste instantie boter. De cake wordt daardoor echter wat droog. Dat komt omdat boter hard wordt in de koelkast. Dus, om droogte van de cake te vermijden is dit recept met olijfolie. Dat wordt niet hard in de koelkast als de cake koud geserveerd wordt. Je kan uiteraard wel boter gebruiken in plaats van olijfolie als je dat wel. Doe dan wel 200 gr boter in plaats van 175 ml olijfolie.

Nu vraag je je wellicht af of je wel wortel kan eten op een koolhydraatarm of keto dieet? Het antwoord is “met mate”. Wortels bevatten gemiddeld 5% koolhydraten. Ervan uitgaande dat je niet in een dag de hele cake eet, is dit prima te doen. Je kan nog even kijken naar het soort wortel. zo hebben normale wortels dus 5 gram koolhydraten per 100 gram, waarvan 4,8 gram suikers. Winterpeen heeft echter 5,7 gram koolhydraten per 100 gram, waarvan maar 3,1 gram suikers.

Keto Carrot Cake met Walnoten (worteltaart)

Personen: 12
Tijd: 1 uur 40 minuten
Keuken: Amerikaans
Koolhydraten:5.7
Keto of niet, dit is simpelweg een heerlijke carrot cake met een velvet zachte frosting die keto net even wat draagelijker maakt op sommige momenten!

Ingrediënten

Cake

  • 5 large eieren
  • 60 ml ongezoete amandelmelk
  • 175 ml olijfolie
  • 1 tl vanille extract
  • 60 gr ongezoete kokossnippers
  • 1 tl zout
  • 100 gr erythritol poeder of Swerve
  • 60 gr kokosmeel
  • 250 gr amandelmeel
  • 2 tl bakpoeder
  • 5 tl kaneel
  • 250 gr wortel geraspt2

Frosting

  • 225 gr roomkaas kamertemperatuur
  • 225 gr boter kamertemperatuur
  • 50 gr erythritol poeder of Swerve
  • 4 tl slagroom
  • 1 tl vanille extract
  • 75 gr walnoten gehakt

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 175 °C. Bekleed één bakvorm van 24 cm met bakpapier en besproei eventueel extra met bakspray.
  • Klop in een middelgrote kom de eieren, amandelmelk, olijfolie en vanille extract door elkaar tot een egaal mengsel.
  • Meng de kokossnippers, zout, erythritolpoeder, kokosmeel, amandelmeel, bakpoeder en kaneel in een aparte kom tot een geheel. Voeg de droge ingrediënten langzaam bij het natte mengsel en meng tot ze gecombineerd zijn.
  • Spatel de wortels licht door het beslag tot het net gecombineerd is.
  • Giet het beslag gelijkmatig in de bakvorm. Bak 40-45 minuten tot een in het midden gestoken tandenstoker er schoon uitkomt.
  • Laat de cake 15 – 30 minuten in de pan afkoelen en keer hem dan om op koelrekken. Terwijl de cake afkoelt bereid je het glazuur.

Frosting

  • Klop de boter en roomkaas samen tot een gladde massa.
  • Voeg de zoetstof toe en meng tot een glad mengsel.
  • Voeg de vanille toe terwijl je blijft mengen. Voeg beetje bij beetje de zware room toe tot de frosting mooi luchtig is.
  • Haal de cake uit de oven en laat deze volledig afkoelen.1
  • Smeer het glazuur over de bovenkant van de cake. Bestrooi met de gehakte walnoten indien gewenst.
  • Zet de afgewerkte cake minstens 1 uur in de koelkast om de frosting wat harder te laten worden.
Tips: 1Doe jezelf een plezier en laat de carrot cake ook echt helemaal afkoelen. De frosting druipt er anders volledig weer vanaf. 2Geen zin om zelf de wortel te raspen? In de supermarkt kan je het ook kant-en-klaar halen.
Voedingswaarde per portie (1/12 taart): Totaal koolhydraten: 5,7 gram | vezels: 4,6 gram | netto koolhydraten: 1,1 gram | eiwitten: 11,8 gram | Vetten: 55 gram, waarvan verzadigd: 19,7 gram | Energie 565 kcal

“Zacht, smeuïg en smaakvol – wie houdt er niet van worteltaart? Misschien is dit wel de nieuwe red velvet cake!”

Een ideale cake om een heerlijk en verantwoorde snack op tafel te zetten. Ideaal te bewaren in de koelkast, indien luchtdicht afgedekt. Creëer je eigen variant door het toevoegen van bijvoorbeeld pecannoten, cacao of kokos!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept