Werkende voor twee jaar voor een Italiaans restaurant at ik zo drie keer per week pizza, waar ik zorgde dat ik telkens wel een ander soort nam om de variatie erin te houden. De eerste weken op een keto dieet miste ik naast patat dan ook pizza het meest, mijn “comfort food” na een dag hard werken. Pizza is in principe één brok koolhydraten en dus een van mijn grootste zwakheden. Wie kan een stevige broodachtige, licht zoute, bodem beladen met kaas, saus en verse groentes en vlees nou weerstaan? Met dit super gemakkelijke recept voor een pizza met paprika, courgette en gehakt heb jij je pizza weer terug op tafel en is het weer genieten!
De pizza is in minder dan 30 minuten klaar, zonder dat er tijd nodig is om te rijzen. Hij kan na het bakken ingevroren worden, waardoor die zich prima leent om vooraf gemaakt te worden voor de momenten dat je na je werk thuis komt en je alleen nog zin hebt om de oven aan te zetten. Het deeg is gemaakt met mijn versie van “Fathead” deeg dat getest is met verschillende verhoudingen en kruiden om mijn favoriete style pizza na te bootsen.
Kneden met je handen is de truc om Fathead pizzadeeg goed te laten mengen. Vooral als je met kokosmeel werkt in plaats van amandelmeel, droogt en stolt het mengsel snel. Blijf gewoon je handen gebruiken om te kneden tot het deeg één geheel is. Je kunt altijd iets opnieuw verwarmen om de kaas weer zacht te maken, maar “overdo” het niet, om te voorkomen dat de eieren koken, boven 60 graden.
Een andere mogelijkheid om het Fathead pizzadeeg gemakkelijker te mengen is het gebruik van een keukenmachine. Voorzie hem van het deegmesje, of zelfs gewoon van een S-mesje, en laat hem al het werk voor je doen! Het kan zijn dat je de zijkanten een beetje moet afschrapen om het deeg in een keukenmachine tot één geheel te laten vormen. Ook kan het helpen de kaas in de buurt van het mes te plaatsen, als het niet wil mengen.
Als al het andere faalt en het deeg te plakkerig voor je is, zijn er drie trucjes die je kunnen helpen:
- Het deeg in de koelkast koelen doet wonderen om het hanteerbaarder te maken. Koel het deeg in de koelkast voor 20 tot 30 minuten.
- Gebruik geoliede handen om met het deeg te werken. Zo voorkom je dat het aan je vingers blijft plakken.
- Als de kaas te snel stolt, kan je het opnieuw verwarmen om hem zachter te maken, en dan opnieuw proberen te kneden. Maar pas wel op dat je het niet té warm maakt en je eieren koken.


De oventijd voor deze pizza varieert, afhankelijk van hoe dun je hem uitrolt (of uitspreidt). Ik hou van een dunne koolhydraatarme pizzakorst, dus voor mij duurde het maar een minuut of 10, maar je kunt de dikte naar eigen smaak aanpassen. Houd het in de oven in de gaten, en prik gaatjes in de bovenkant als het begint te borrelen.
Keto Pizza met Paprika, Courgette en Gehakt
Ingrediënten
Bodem
- 100 gr mozzarella geraspt
- 100 gr roomkaas
- 45 gr amandelmeel
- 2 el psyllium vezels
- 1 ei
- 0.5 tl knoflookpoeder
- 1 tl Italiaanse kruiden
- 0.5 el grasboter
- zout naar smaak
Topping
- 100 gr gemengd gehakt
- 50 gr mozzarella geraspt
- 0.5 stuk courgette
- 0.5 stuk groene paprika
- 50 gr crème fraîche
- 0.5 stuk ui
- 0.5 el grasboter of ghee of olijfolie
Bereiding
Bodem
- Verwarm de oven voor op 175 °C.
- Laat in een steelpan de grasboter smelten om vervolgens de mozzarella en roomkaas toe te voegen. Laat rustig smelten terwijl je rustig omroert zodat de kaas niet bruin wordt.
- Pak een aparte kom en meng met je handen (voorzichtig!) of een spatel het amandelmeel en het ei door de gesmolten kaas. Voeg vervolgens de psyllium vezels, knoflookpoeder, Italiaanse kruiden en eventueel zout toe. Meng opnieuw tot volledig opgenomen.1
- Leg het deeg op een stuk bakpapier en leg er een tweede vel overheen. Rol of spreid het deeg tot het overal even dik is, ongeveer 0,5-1cm. Des de dunner de bodem is, des te krokanter gaat deze worden.2
- Bak de bodem in de oven voor 10-15 minuten, afhankelijk van de dikte.
Topping
- Smelt 1/2 el grasboter, ghee of olijfolie in een koekenpan en fruit de ui. Voeg het gehakt toe en bak dit gaar.
- Snijd ondertussen de halve courgette en paprika in blokjes en voeg toe aan het gehakt. Bak dit mee voor een paar minuten. Haal de bodem uit de oven zodra deze klaar is en bestrijk met de crème fraîche. Leg hier het gehakt met de groentes overheen en werk af met geraspte mozzarella.
- Plaats het geheel opnieuw in de over op 175 °C voor 10 min. Bon appetito!
Bewaar deze heerlijke koolhydraatarme pizza in de vriezer voor een aantal dagen. opwarmen in de oven en je kunt heerlijk na een lange dag genieten van je welverdiende favoriete eten!

