Q

Quiche met Courgette en Aubergine

De Suikervrije Oom - Quiche met Courgette en Aubergine

Deze heerlijke quiche met courgette en aubergine is even wat werk, maar wat een feest als dit op tafel staat! Een heerlijke stevige bodem en een volledige koolhydraatarme vegetarische vulling, met een heerlijke balans van kruiden, groenten en ei.

De quichebodem is eigenlijk het makkelijkste van het hele recept: zorg dat je een taart- of quichevorm met minimaal een rand van 5cm hebt, anders steekt straks je courgette en aubergine erboven uit. Ben je vies van het gebruiken van je handen met koken, dan is dit wellicht niet het beste recept voor je; zowel de bodem als de vulling is simpelweg handwerk. Met de bodem ben je in vijf minuten klaar, wat toch weer scheelt in dit vrij lange recept.

Courgette vormt (samen met aubergine) de vulling van dit recept en is een van de prominente groentes uit de koolhydraatarme en keto keuken. Het is een groente met enkel 2,3 gram koolhydraten per 100 gram en daarmee de to-go-to groente voor mensen met een keto levensstijl.

Nu kent iedereen de groene variant, maar er is ook een gele courgette! De gele courgette bestaat in twee vormen, langwerpig en rond. De schil is diepgeel en het vruchtvlees is lichter van kleur dan bij een groene courgette. De gele courgette is een ander ras én wordt in Nederland alleen in kassen geteeld, omdat hij gevoelig is op de schil. De groene variant kun je zowel in de kas als buiten de kas telen. Qua smaak zijn de courgettes precies hetzelfde, dus behalve de kleur zijn de courgettes identiek aan elkaar. Ik kom de gele zelf vrijwel nooit in een supermarkt tegen, maar alleen bij de groentebroer op de markt. De gele courgettes kunnen prima thuis nog even narijpen. Dus als je ze een paar dagen later pas bereid zijn ze waarschijnlijk zelfs beter! En in dit recept geeft het een extra visueel effect aan de taart!

“Ben je vies van het gebruiken van je handen met koken, dan is dit wellicht niet het beste recept voor je; zowel de bodem als de vulling is simpelweg handwerk.”

De Suikervrije Oom - Quiche met Courgette en Aubergine

Naast courgette kom je in dit recept ook aubergine tegen. Aubergine bevat maar 3 gram koolhydraten per 100 gram en is daarom ook bij uitstek een ideale groente om te gebruiken in de keto keuken. Hoewel aubergine een zachter vruchtvlees heeft dan een courgette, kan het naast een quiche ook de ideale groente zijn voor een lasagne of kun je hem uithollen en vervolgens vullen met een kruidige gehaktvulling.

Verras je familie, huisgenoten, gasten, vriendinnen, etc met deze heerlijke keto quiche! Heb je een etentje, doe dan jezelf een plezier en maak de quiche overdag alvast klaar. Vooraf aan het diner doe je de quiche nog 15 min in de oven op 175 °C en je hebt een pronkstuk op tafel staan! Met een satéprikker check je of de quiche klaar is; steek een prikker in het midden van de quiche, komt deze er vervolgens weer nat uit, dan heeft die nog wat langer nodig in de oven.

Keto Quiche met Courgette en Aubergine

Personen: 4
Tijd: 2 uur 35 minuten
Keuken: Italiaans
Koolhydraten:11.7
Low-carb groentes courgette en aubergine zijn de vulling voor deze heerlijke én prachtige quiche. Op de markt of de groentehandel vindt je tevens ook gele courgettes, leuk om naast de groene variant te gebruiken.

Ingrediënten

Bodem

  • 150 gr amandelmeel
  • 80 gr Parmezaanse kaas geraspt (+40 gr voor de vulling)
  • 30 gr roomboter
  • 1 large ei

Vulling

  • 2 stuks courgette
  • 1 stuk aubergine
  • 1 large ei
  • 15 ml citroensap
  • 1 el olijfolie
  • Himalaya zout en (zwarte) peper
  • 250 gr mascarpone
  • 125 gr basilicumpesto
  • 150 gr Gruyère kaas
  • 40 gr Parmezaanse kaas geraspt
  • 2 large eieren
  • verse basilicum voor garnering

Bereiding

Bodem

  • Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet een taart- of quichevorm van +/- 22cm doorsnee in met grasboter, ghee of bakspray.
  • Meng alle ingrediënten voor de bodem met je handen in een kom tot het een geheel vormt. Druk het deeg op de bodem en tegen de zijkant van de vorm en zorg dat overal een zelfde hoeveelheid zit. De rand moet minimaal 4cm hoog zijn. Zet de bodem in de oven voor 10-14 minuten totdat deze goudbruin is.1

Vulling

  • Snij of gebruik een mandoline om de courgettes en aubergine in lange dunne linten te snijden. Bij een brede aubergine snijd ik zelf de nog een keer in de lengte doormidden, zodat ze niet te ver gaan uitsteken uit de quiche.
  • Leg de courgette- en auberginelinten op ovenplaten bekleed met bakpapier.
  • Voeg de olijfolie en citroensap bij elkaar in een kommetje, roer een paar keer goed door en besprenkel of strijk met een kwast het mengsel over de linten. Besprenkel de linten vervolgens met zout en peper naar smaak.
  • Haal de bodem uit de oven als deze klaar is en laat in de vorm afkoelen. Verhoog de oventemperatuur naar 200 °C.
  • Zet de ovenplaten in de oven en bak de linten in 15-18 minuten gaar. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen en uitlekken.
  • Meng in een kom de basilicumpesto, mascarpone, Gruyère kaas, Parmezaanse kaas en eieren met elkaar tot één geheel. Voeg vervolgens naar smaak peper en zout toe.
  • Verdeel dit over de bodem van de quiche die zojuist uit de oven is gekomen.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 160 °C. Leg een courgette- en auberginelint op elkaar en rol deze op tot een spiraal. Druk deze vervolgens in het midden van de quiche als het midden van de roos.2
  • Leg drie verschillend gekleurde linten op elkaar en druk deze in de quiche om het midden heen. Herhaal dit verder naar buiten toe tot je de quiche helemaal gevuld hebt met de courgette- en auberginelinten.
  • De mascarponevulling heeft de ruimte gevuld tussen de linten. Je kan sommige bladeren nog een extra duw naar beneden geven.
  • Bak de quiche in 35-40 minuten tot de eieren gestold zijn. Haal uit de oven en laat 15 minuten afkoelen.
  • Haal de quiche uit de vorm en besprenkel met olijfolie en verse basilicum of tijm als garnering.
Tips: 1De bodem kan iets omhoog komen, maar druk je eenvoudig weer teug als je hem uit de oven haalt. 2Het plaatsen van de bladeren is simpelweg vingerwerk en een beetje messy. Zorg dat de bladeren een beetje zijn afgekoeld voordat je ze plaatst in de quiche. 3De quiche is afgedekt vijf dagen houdbaar in de koelkast.
Voedingswaarde per portie (1/4 quiche): Totaal koolhydraten: 11,7 gram | vezels: 7,6 gram | netto koolhydraten: 4,1 gram | eiwitten: 44,5 gram | Vetten: 91 gram, waarvan verzadigd: 42,2 gram | Energie 1062 kcal

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept