Low-carb groentes courgette en aubergine zijn de vulling voor deze heerlijke én prachtige quiche. Op de markt of de groentehandel vindt je tevens ook gele courgettes, leuk om naast de groene variant te gebruiken.
Ingrediënten
Bodem
150gramandelmeel
80grParmezaanse kaasgeraspt (+40 gr voor de vulling)
30grroomboter
1largeei
Vulling
2stukscourgette
1stukaubergine
1largeei
15mlcitroensap
1elolijfolie
Himalaya zout en (zwarte) peper
250grmascarpone
125grbasilicumpesto
150grGruyère kaas
40grParmezaanse kaasgeraspt
2largeeieren
verse basilicumvoor garnering
Bereiding
Bodem
Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet een taart- of quichevorm van +/- 22cm doorsnee in met grasboter, ghee of bakspray.
Meng alle ingrediënten voor de bodem met je handen in een kom tot het een geheel vormt. Druk het deeg op de bodem en tegen de zijkant van de vorm en zorg dat overal een zelfde hoeveelheid zit. De rand moet minimaal 4cm hoog zijn. Zet de bodem in de oven voor 10-14 minuten totdat deze goudbruin is.1
Vulling
Snij of gebruik een mandoline om de courgettes en aubergine in lange dunne linten te snijden. Bij een brede aubergine snijd ik zelf de nog een keer in de lengte doormidden, zodat ze niet te ver gaan uitsteken uit de quiche.
Leg de courgette- en auberginelinten op ovenplaten bekleed met bakpapier.
Voeg de olijfolie en citroensap bij elkaar in een kommetje, roer een paar keer goed door en besprenkel of strijk met een kwast het mengsel over de linten. Besprenkel de linten vervolgens met zout en peper naar smaak.
Haal de bodem uit de oven als deze klaar is en laat in de vorm afkoelen. Verhoog de oventemperatuur naar 200 °C.
Zet de ovenplaten in de oven en bak de linten in 15-18 minuten gaar. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen en uitlekken.
Meng in een kom de basilicumpesto, mascarpone, Gruyère kaas, Parmezaanse kaas en eieren met elkaar tot één geheel. Voeg vervolgens naar smaak peper en zout toe.
Verdeel dit over de bodem van de quiche die zojuist uit de oven is gekomen.
Verlaag de oventemperatuur naar 160 °C. Leg een courgette- en auberginelint op elkaar en rol deze op tot een spiraal. Druk deze vervolgens in het midden van de quiche als het midden van de roos.2
Leg drie verschillend gekleurde linten op elkaar en druk deze in de quiche om het midden heen. Herhaal dit verder naar buiten toe tot je de quiche helemaal gevuld hebt met de courgette- en auberginelinten.
De mascarponevulling heeft de ruimte gevuld tussen de linten. Je kan sommige bladeren nog een extra duw naar beneden geven.
Bak de quiche in 35-40 minuten tot de eieren gestold zijn. Haal uit de oven en laat 15 minuten afkoelen.
Haal de quiche uit de vorm en besprenkel met olijfolie en verse basilicum of tijm als garnering.
Tips: 1De bodem kan iets omhoog komen, maar druk je eenvoudig weer teug als je hem uit de oven haalt.2Het plaatsen van de bladeren is simpelweg vingerwerk en een beetje messy. Zorg dat de bladeren een beetje zijn afgekoeld voordat je ze plaatst in de quiche.3De quiche is afgedekt vijf dagen houdbaar in de koelkast.Voedingswaarde per portie (1/4 quiche): Totaal koolhydraten: 11,7 gram | vezels: 7,6 gram | netto koolhydraten: 4,1 gram | eiwitten: 44,5 gram | Vetten: 91 gram, waarvan verzadigd: 42,2 gram | Energie 1062 kcal