Tiramisu is misschien wel het beroemdste nagerecht van Italië, en met een goede reden! Denk aan laag na laag in koffie gedrenkte lange vingers, gevolgd door een romige mascarpone vulling en afgetopt met een laagje cacaopoeder. Deze Tiramisutaart is gewoonweg lekker!
En dus kan een keto variant daarvan niet uitblijven! Voor dit recept is het een ware taart geworden, met wat meer hoogte dan dat je normaal zou verwachten van tiramisu. De sabayon/Zabaglione is wat steviger dan bij traditionele tiramisu. Maar nog steeds met dezelfde smaak en bijbehorende euforie!
Leuk weetje: Tiramisu (tirami sù), vertaald zich naar “opkikkertje,” en zou ontstaan zijn in de jaren ’60 óf ’70. Tiramisu werd vaak aan herstellende zieken gegeven; om ze aan te laten sterken en er weer bovenop te brengen. *Kuch kuch*, ik zou zo een verkoudheid faken voor een extra stuk!
Tiramisu is van oudsher een drank dessert. Van de in Tia Maria (of koffielikeur) gedrenkte savoiardi (lange vingers) tot de mascarpone met marsala. Koffielikeur, in al zijn suikerrijke glorie, is alleen uit den boze op keto. Als je echt drank erin wilt kun je het “beste” een cognac gebruiken. Anders zou ik voor de suggestie uit het onderstaande recept gaan en werken met extracten. Een goede scheut droge witte wijn doet echter ook wonderen.
Tip: Ik bewaar meestal een klein (en goedkoop) flesje sauvignon blanc in de koelkast. Zelfs na wekenlang in de koelkast te hebben gestaan, levert hij nog steeds die extra kick (en fleurt zelfs de saaiste kipfilet op).

“Tiramisu – tirami sù, vertaald zich naar “opkikkertje,” en zou zijn ontstaan in de jaren 1960 óf 1970. Tiramisu werd vaak aan herstellende zieken gegeven, om ze aan te laten sterken en er weer bovenop te brengen.”
Je kunt vrijwel elke zoetstof gebruiken die je lekker vindt. Maar het moet wel in poedervorm zijn om het goed te kunnen mengen. Denk aan suikervervangers (erythritol en xylitol) en Swerve. Dus haal je mixmachine tevoorschijn, zorg dat hij helemaal droog is, en verwerk de zoetstof van je keuze tot hij poedervormig is. Wacht wel even tot het stof is neergedwarreld voordat je de blender of keukenmachine opent. Uiteraard heb je ook kant-en-klare suikervervangers in poedervorm online.


Traditionele Italiaanse tiramisu houdt in dat je zabaglione maakt; ook bekend als sabayon of zabaione. Dat is niets meer dan een custard van eierdooier, suiker en witte wijn. Voor deze versie slaan we dat helemaal over. We pakken een vulling van mascarpone en slagroom, met vanillepoeder en amandel- en rumextract.
Keto Tiramisutaart
Ingrediënten
Pannenkoeken
- 6 large eieren
- 200 gr ricotta
- 30 gr amandelmeel
- 1 el suikervrij vanille-extract
- 1 el suikervrij koffie-extract (of 25ml espresso)
- 1 tl suikervrij amandelextract
- 30 gr Sukrin Icing (of erythritolpoeder)
- 1 snufje zout
- 1 tl psyllium
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl citroensap
- ghee of kokosolie om te bakken
Vulling/glazuur
- 300 gr mascarpone
- 300 ml slagroom
- 100 gr Sukrin Icing (of erythritolpoeder)
- 1 el suikervrij vanille-extract
- 1,5 tl suikervrij amandelextract
- 1,5 tl suikervrij rumextract
- 50 gr cacaopoeder
Bereiding
Pannenkoeken
- Doe alle ingrediënten voor de pannenkoeken (behalve de ghee, psyllium, bakpoeder en citroensap) in een grote kom en meng dit door elkaar met een mixer tot een geheel. Voeg dan pas de psyllium en bakpoeder toe met de citroensap.
- Verhit vervolgens 1 tl ghee in het midden van een kleinere koekenpan op middelhoog vuur. Zodra de pan heet is giet je ongeveer 80 ml van het van het beslag in de pan, waarmee je een klein pannenkoekje maakt van +/- 20cm doorsnee.
- Bak het anderhalve minuut of tot de bovenkant gestold is. Keer om en bak nog eens 30 seconden.
- Zet de pannenkoekjes apart en laat afkoelen.
- Maak zo ongeveer 6 á 7 pannenkoekjes, en verhit tussendoor telkens 1 tl ghee.
Vulling
- Om de taart samen te stellen leg je een volledig afgekoelde pannenkoek op en bord en schep je +/- 70 ml van de vulling.
- Bestuif royaal met de cacao. Herhaal dit met de overige 6/7 pannenkoeken en eindig met een royale laag cacao.
- Laat de taart nog 2 uur koelen in de koelkast zodat de pannenkoeken de vocht goed opnemen uit de vulling.
- Snij de taart vervolgens aan, in bijvoorbeeld 10 stukken. Buon Appetito!





